Pro si contra despre deodorante

Auzim frecvent in jurul nostru si suntem de acord, purtand intregi dezbateri cum ca in ziua de azi nu se mai traieste atat de sanatos ca “pe vremea bunicii”.Initial atentia ne-a fost atrasa de alimentatie, incepand sa fim direct preocupati de ce introducem in corpul nostru si al familiilor noastre.Treptat insa, abundenta de informatii ne-a adus in atentie si cosmeticele pe care le folosim datorita unui adevar de necontestat – pielea absoarbe, direct in fluxul sangvin, substantele cu care intra in contact intr-o proportie de aproximativ 60%.

In acest context industria cosmetica a intrat atat sub lupa consumatorilor cat si a cercetatorilor, unele dintre ingredientele din continutul cremelor, lotiunilor, sau deodorantelor devenind extrem de controversate in ceea ce priveste efectul lor asupra sanatatii noastre.

Un subiect extrem de fierbinte il reprezinta deodorantele traditionale sau antiperspirantele si legatura lor cu cancerul mamar. Anumiti compusi chimici din continutul deodorantelor, desi isi indeplinesc functia cosmetica ( au efect astringent, inhiba transpiratia, inlatura mirosul neplacut, toate pentru o perioada cat mai indelungata), pot sa aiba si efecte secundare, fiind de fapt niste chimicale toxice pentru organismul nostru.

De departe cele mai discutate sunt aluminiul si parabenii, insa unele deodorante contin si alti compusi chimici considerati toxici :propylene glycol, triclosan, TEA, DEA, culori artificiale sau talc. Derivatii din aluminiu au rolul de a bloca glandele sudoripare oprind astfel transpiratia. Unii cercetatori au sugerat ca aluminiul absorbit astfel de piele poate determina unele schimbari la nivelul receptorilor de estrogen aflati in celulele mamare.

deodorant
deodorant

Cum estrogenul contribuie la dezvoltarea celulelor in cauza, fie ele cancerigene sau nu, acesti cercetatori sugereaza ca aluminiul present in deodorante ne expune riscului de a dezvolta cancer,In acelasi timp, studiile nu au putut insa stabili o legatura directa intre aluminiu si prezenta cancerului.

Parabenii- conservanti artificiali frecvent folositi in cosmetice, au fost investigati sub acelasi aspect – legatura dintre deodorantele obisnuite cu boala necrutatoare. Motivul este ca acesti parabeni, odata ajunsi in organism, imita foarte bine estrogenul, stimuland, ca si in cazul aluminiului creserea celulelor mamare, canceroase sau nu.

Propylene glycol, desi un compus chimic toxic care poate provoca dermatite de contact, este folosit in deodorante si antiperspirante in productia de serie ca umectant.

Triclosan- antibacterian artificial, este folosit pentru a ucide bacteriile; in acelasi timp este iritant, cercetatorii nerecomandand folosirea acestei substante pentru uz casnic inrucat poate spori rezistenta becteriilor la antibiotice deci neindicat in deodorante.

TEA si DEA au rol de reglare a PH-ului si sunt substante chimice folosite in producerea agentilor de curatare.Aceste substante sunt interzise in Europa , efectul lor cancerigen fiind dovedit, evident prezenta lor intr-un deodorant fiind cel putin suspecta.

Binecunoscutul talc, este iarasi o substanta clasificata ca fiind cancerigena, datorita continutului de silicat de magneziu (aflat in compozitia asbestului) care poate fi mai mare sau mai mic.Daca un produs contine talc ca si ingredient, nu putem sti concentratia asbestiforma exacta din acea substanta folosita, de pilda, la fabricarea deodorantului.

Toate aceste substante, si altele pe langa ele au facut obiectul numeroaselor studii legate de cancerul mamar. Unele studii au dus la rezultate concrete avand ca urmare interzicerea folosirii substantelor respective in producerea deodorantelor, altele nu au putut stabili o legatura directa intre substanta in discutie si aceasta boala, asadar, efectul secundar negativ asupra sanatatii noastre nu a fost complet dovedit.

In toata aceasta avalansa de informatii care cuprind pareri contradictorii cu privire la substantele chimice din componenta deodorantului obisnuit sau a unor asa zise

deodorantelor naturale, un lucru este cert: evitarea chimicalelor si folosirea cosmeticelor naturale ne face sa ne simtim mai siguri de protejarea sanatatii noastre.

Producatorii de cosmetice naturale (ca si noi) au raspuns nevoilor consumatorilor oferind ca alternativa deodorante naturale in forma solida sau sub alte forme. Folosind un deodorant natural, testat dermatologic si avizat de Ministerul Sanatatii din Romania, putem sa ne ferim pe noi si familia noastra de efectele nocive ale unor produse cosmetice.

Naturale


Comparatie 0

Nu sunt produse

To be determined Transport
0,00 lei Total

Plateste